aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      "ΝΥΧΤΑ ΧΑΛΑΣΜΟΥ" 2014
 
 
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014
                  ¨όμορφη, πλούσια , κι άπαρτη , και σεβαστή ,κι αγία
                    αυτή η Πολιτεία…¨
 
  Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου οι μαθητές του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου στα πλαίσια της υλοποίησης προαιρετικής σχολικής πολιτιστικής δραστηριότητας , ανέβασαν θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην 188η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων , με θέμα ¨Νύχτα Χαλασμού¨ των Κώστα Πετρονικολού και Αλέκου Μεταξά.
  Πριν την έναρξη της παράστασης χαιρέτισαν τους παρευρισκόμενους ο Διευθυντής Γυμνασίου Ευηνοχωρίου κ. Γεωργίου Γεώργιος και ο Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καβάγιας Αριστείδης και στη συνέχεια η υπεύθυνη για την θεατρική παράσταση φιλόλογος  Κα Μπάρλα Παρασκευή, αναφέρθηκε στην υπόθεση και στον συμβολισμό του έργου , σε μια ομιλία με πολλά μηνύματα, που μας μάγεψε αλλά και μας συγκίνησε όλους. Τελειώνοντας την ομιλία της η Κα Μπάρλα ευχαρίστησε από καρδιάς τους κάτωθι:
 •   Τον πρόεδρο του Πνευματικού κέντρου κ. Αριστείδη Καβάγια για την παραχώρηση της αίθουσας και την τεχνική στήριξη
 • τον Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Γεώργιο Γεωργίου για την ουσιαστική και αμέριστη συμπαράστασή του,
 • το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" για την παραχώρηση λαογραφικού υλικού,
 • τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, φιλόλογο –θεολόγο, για την πολύτιμη βοήθειά του και καθοδήγηση
 • Τον κ. Χρήστο Βλαχογιάννη, για την μουσική επένδυση  του έργου,
 • Την κ. Ιουλία Φραγκούλη, για την ουσιαστική αρωγή στη σκηνογραφία του έργου και την εν γένει βοήθειά της στην ερμηνεία του δράματος,
 • Τους συναδέλφους καθηγητές που μας συμπαραστάθηκαν και
 • Τους καλούς μας μαθητές που μας βοήθησαν να παρουσιάσουμε αυτή την παράσταση.
  Στην θεατρική παράσταση οι μαθητές μας εξέπληξαν όλους για τον τρόπο που μπήκαν ο καθ’ ένας στον ρόλο του , δίνοντας όμορφες ερμηνείες και ζώντας κυριολεκτικά όλες τις στιγμές του έργου αποσπώντας ατέλειωτα χειροκροτήματα απ’ τους θεατές που απόλαυσαν μια πραγματικά ξεχωριστή παράσταση…
 
  Μέσα απ’ αυτές τις γραμμές θέλω να συγχαρώ όλους τους μαθητές που ¨έντυσαν¨ με ιδιαίτερη αγάπη αυτή τη θεατρική παράσταση , αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς τους για τη στήριξή τους. Ιδιαίτερα δε να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Γεωργίου Γεώργιο και την φιλόλογο Κα Μπάρλα Παρασκευή που πίστεψαν στη δύναμη των μαθητών τους και με την καθοδήγησή τους βγήκε αυτό το υπέροχο έργο μετά από πολύ σκληρή δουλειά…
   Μπράβο σε όλους…
  Μετά απ’ τις φωτογραφίες ακολουθεί η ανάρτηση της ομιλίας της Κας Μπάρλα Παρασκευής , θεωρώντας πως πρέπει εκτός απ’ αυτούς που είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στη θεατρική παράσταση και να ακούσουμε αυτή την ομιλία , θα πρέπει να την νοιώσουμε διαβάζοντάς την όλοι μας…..
  Επίσης ακολουθούν τα ονόματα όλων των μαθητών που συμμετείχαν στην παράσταση…
    Σας ευχαριστούμε....

Συμμετείχαν οι μαθητές:

 •  Ελένη Στρατογιάννη: Μάνθα                                             
 •   Λαμπρινή Δανιήλ: Ανθή, κόρη Μάνθας
 •   Παναγιώτα Λαζή: Ρηνιώ
 •   Μαρία Καραπαπά: Αργυρή
 •   Άγγελος Σπυρόπουλος: Καψάλης
 •   Χρήστος Καραπαπάς: Σταύρος, γιος Καψάλη
 •   Σωτηρία Βαρνακιώτη: Σταύραινα
 •   Ελένη Υφαντή: Μαρία
 •   Χρήστος Σαρρής: γιος Μαρίας
 •   Ερασμία Λώλου: Διαμαντούλα
 •   Ειρήνη Μπελέκου: γυναίκα Μεσολογγίτισσα
 •   Βασίλης Παγανιάς: Θανάσης
 •   Ελένη Δασκαλή: Μεσολογγίτισσα
 •   Γιώργος Αποστολόπουλος: παιδί
 •   Γιάννης Μινάι: παιδί
 •   Δημήτρης Ζήκος: ηλικιωμένος
 •   Γιάννης Λώλος: ηλικιωμένος
 •   Αντιγόνη Βοτσαΐτη : Δόξα
 •   Γεωργία Σακαρέλου: αφηγήτρια
 •   Μαρία Μάνθου: αφηγήτρια
 •   Δήμητρα Σακαρέλου: αφηγήτρια
 • Παναγιώτης Καρακώστας: ρύθμιση ήχου
χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Γεωργίου Γεώργιος , Καβάγιας Αριστείδης και Μπάρλα Παρασκευή
 
 
 
 
 
 
  
  
η στιγμή της Ανατίναξης του Καψάλη...
 
 
 
 
η Δασκάλα Κα Μπάρλα Παρασκευή , η βασική συντονίστρια της παράστασης...
 
  
  
 
τα παιδιά και οι Δάσκαλοί τους απέσπασαν ατέλειωτα χειροκροτήματα...
  
 
 
τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου κ.κ. Ευθυμίου Μαίρη και Δασκαλάκης Πάνος
με τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης κ.κ. Μπάρλα Παρασκευή και Γεωργίου Γεώργιο
 
 
 
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ Κας ΜΠΑΡΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Οι Εξοδίτες γεννήθηκαν ελεύθεροι

Έζησαν ελεύθεροι

Αγωνίστηκαν ελεύθεροι

Πολέμησαν ελεύθεροι

Έπεσαν ελεύθεροι.

  Στο Μεσολόγγι γεννήθηκε και θρονιάστηκε η Ελευθερία, που γιγαντώθηκε με αίμα μαρτύρων αγωνιστών. Η ελευθερία ήταν η ταυτότητά τους, το DNA. Έγινε βίωμά τους, τρόπος ζωής, ανάσα και οξυγόνο ύπαρξης. Ζούσαν πάντα «με ανοιχτά, πάντα με άγρυπνα  τα μάτια της ψυχής». Ελεύθεροι ηθικά, από πάθη, αδυναμίες, συμφέροντα, εγωισμούς, κατώτερα ένστικτα, από τα αγαθά, την αγάπη ,  την άνοιξη της ζωής.
 
  Υπερασπίστηκαν τα ιδανικά και τις αξίες τους, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υστεροβουλίες, με τόλμη, με αρετή, με ανδρεία και αυτοθυσία. « Δεν τους βαραίνει ο πόλεμος , αλλ’ έγινε πνοή τους, κι εμπόδισμα  δεν είναι στις κορασιές να τραγουδούν και στα παιδιά να παίζουν». Αυτή ήταν η αγωγή τους , η παιδεία τους. Έτσι πλάστηκε απ’ το Θεό ο Μεσολογγίτης, ελεύθερος ηθικά. Αυτή ήταν η επιλογή του: ελεύθερη ζωή, ελεύθερη πολιτεία, ελεύθερη Πατρίδα.
 
 Οι πολιορκημένοι της πόλης μας απέδειξαν με το μαρτύριό τους, τη θυσία τους και την πίστη τους ότι πάνω απ’ όλα είναι η Πατρίδα, η τιμή ,η αξιοπρέπεια. Αυτή ήταν η βούλησή τους. Μια ολόκληρη πολιτεία, η πολιτεία του Θεού, η civitas dei, θέλησε να ζήσει ελεύθερη . Γιατί πίστευε ακράδαντα ότι «το ευδαίμονον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μη περιοράσθε τους πολεμικούς κινδύνους», δηλαδή η ευδαιμονία προϋποθέτει την ελευθερία, η δε ελευθερία την ευψυχία, γι’ αυτό περιφρονούσαν τον όποιον πολεμικό κίνδυνο. Ακλόνητη πεποίθηση του Μεσολογγίτη « Η δύναμή σου πέλαγο (του εχθρού), η θέλησή μου βράχος ( του Μεσολογγίτη)».
 
   Κλήρος και λαός με μια φωνή, μια δύναμη, μια θέληση για ελεύθερη ζωή και Πατρίδα. Με πνευματικό ηγέτη τον μαρτυρικό Ιεράρχη Ιωσήφ Ρωγών, οι ποιμένες της Ιερής Πόλης αγωνίζονται δίπλα στους αγωνιστές, μαζί τους στις επάλξεις. Εκεί στο φράχτη της Λευτεριάς όλος ο κλήρος, συναγωνιστής και συμπαραστάτης, πιστός στο ιερό του χρέος και στην άγια αποστολή του ενισχύει τους αγωνιστές, ενθαρρύνει, πολεμάει, κρατάει όρθιες τις ψυχές τους.
Ο κόσμος όλος, ο ήλιος, ο ουρανός «καμαρώνουν και χειροκροτούν τα παλληκάρια τα καλά» και αναφωνούν: «όμορφη, πλούσια , κι άπαρτη , και σεβαστή ,κι αγία», αυτή η Πολιτεία. Τα παλληκάρια τα καλά «είν’ έτοιμα στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά, κι ελεύθερα να μείνουν εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με το Χάρο».

Τα Ελληνικά Χρονικά (Φεβρουάριος 1826) διεκτραγωδούν την κατάσταση που ζουν τα «παλληκάρια τα καλά»: «έφοδοι συνεχείς και μάχαι από ξηράς και θαλάσσης αλλεπάλληλε δεν μας άφησαν  να λάβωμεν καθόλου την αναπνοή μας. Αλίμονον όμως! Κατέστησαν σιδηρούς τους βραχίονάς μας όχι η απελπισία, αλλ’ η υπέρ της Πατρίδας μας αγάπη,ο υπέρ Χριστού έρως και η σταθερά τελευταία απόφασίς μας να ζήσωμεν Χριστιανοί ελεύθεροι, ειδεμή να χαθώμεν…» ,οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι πορεύονται προς τη μεγάλη θυσία, όπως ψάλλει ο Σολωμός, «με καρδιά και νου, με αισθήματα και σκέψεις ως «ένθυμοι και διανοητικοί» « Στα μάτια και στο πρόσωπο φαίνοντ’ οι λογισμοί τους, τους λέει μεγάλα και πολλά η τρίσβαθη ψυχή τους.»

Αλλά και η Μεσολογγίτισσα πρώτη στις επάλξεις του κάστρου της Λευτεριάς. Μνημειώδες το έργο της στην παγκόσμια ιστορία. Ύψωσε μνημείο αρετής και Ελευθερίας με την λιονταρόψυχη αντρειοσύνη της παγκόσμιο προσκύνημα τιμής και αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό και ο Σολωμός αναφωνεί:

« Ψυχή μεγάλη και γλυκειά

μετα χαράς στο λέω

θαυμάζω τις γυναίκες μας

και στ’ όνομά τους μνέω»

Νύχτα χαλασμού! «Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!

Χωρίς ποσώς γης, ουρανός και θάλασσα να πνένε,….

μονάχο ανακατώθηκε το στρογγυλό φεγγάρι

κι’ όμορφη βγαίνει κορασιά ντυμένη με το φως του….»

 Το Μεσολόγγι θυσιάστηκε για τη Λευτεριά της Πατρίδας μας. Μοναδική ιστορική πόλη στην παγκόσμια ιστορία. 10.000 άτομα αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την λευτεριά όλου του κόσμου, για να ζήσει ελεύθερος ο κάθε άνθρωπος και να ορίζει τη ζωή του και την τιμή του.

Δίκαια η Πολιτεία μας αναγνωρίζοντας τις θυσίες της πόλης μας για τη λευτεριά του κόσμου την ονόμασε Ιερά Πολιτεία, μοναδική στον κόσμο. Αλλά και η Βουλή των Ελλήνων  με 210 ψήφους βουλευτών αποφάσισε την ίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας στην πόλη που θυσιάστηκε και ανδρώθηκε η Λευτεριά  του Έθνους μας. Είναι γνωστή η επιγραμματική φράση  του Μέττερνιχ, όταν του ζητήθηκε από το Σουλτάνο βοήθεια «δυστυχώς  μεσολάβησε το Μεσολόγγι».

Δυστυχώς η Πολιτεία αθέτησε την απόφασή της και κατάργησε την Διεθνή Ακαδημία Ελευθερίας. Έτσι το Μεσολόγγι παραμελημένο και αγνοημένο ζει ναρκωμένο και σχεδόν πεθαμένο οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά την πλήρη εγκατάλειψή του από την Πολιτεία. Το Μεσολόγγι στεφανωμένο με  τις δάφνες της μεγάλης του θυσίας, αγωνίζεται να επιβιώσει και να κάνει τη μεγάλη του Έξοδο στην ανάπτυξη της οικονομίας, της Παιδείας, του πολιτισμού. Το Μεσολόγγι των ιδεών, της ιστορίας , του πολιτισμού και της ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος θέλει και πρέπει να ζήσει!

Το σχολείο μας με τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις και κυρίως με τη θεατρική παιδεία, προσπαθεί να φρονηματίσει τους μαθητές του, τονίζοντας τις αιώνιες αξίες της φυλής μας, την Ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την τιμή, την Δημοκρατία, την Πατρίδα και την Ορθοδοξία.

Τελειώνοντας, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς:

 • Τον πρόεδρο του Πνευματικού κέντρου κ. Αριστείδη Καβάγια για την παραχώρηση της αίθουσας και την τεχνική στήριξη

 •  τον Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Γεώργιο Γεωργίου για την ουσιαστική και αμέριστη συμπαράστασή του,

 •  το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου «Άγιος Ιωάννης» για την παραχώρηση λαογραφικού υλικού,

 •  τον κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, φιλόλογο –θεολόγο, για την πολύτιμη βοήθειά του και καθοδήγηση

 •  Τον κ. Χρήστο Βλαχογιάννη, για την μουσική επένδυση  του έργου,

 •  Την κ. Ιουλία Φραγκούλη, για την ουσιαστική αρωγή στη σκηνογραφία του έργου και την εν γένει βοήθειά της στην ερμηνεία του δράματος,

 •  Τους συναδέλφους καθηγητές που μας συμπαραστάθηκαν και

 •  Τους καλούς μας μαθητές που μας βοήθησαν να παρουσιάσουμε αυτή την παράσταση.

Κλείνοντας, παρακαλώ την προσπάθειά μας αυτή να την κρίνετε με επιείκεια.

 
 
    11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
      ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
   ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                 * * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
 
                    * * * 
      ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
 
                  * * *
     8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
       ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                         * * *
   "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
 
                * * *
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
            ΣΕ
  ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

             * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 
                  *  *  * 
       ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                   * * *
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 
                 * * *
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****