aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ (ΜΠΟΧΩΡΙ)

 

 
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
 
 

Ένα μεγάλο «όχι» από δημοτικό συμβούλιο και κατοίκους

για τις μονάδες του Ευηνοχωρίου

 
 
αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΙΧΜΗ
 
   Ενάντια στην επένδυση των τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιορευστά στο Ευηνοχώρι, τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου, στην χθεσινή συνεδρίαση μετά και από απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.
   Η συζήτηση, στην οποία ήταν παρόντες και πολλοί κάτοικοι, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, όμως μετά από  γενική απαίτηση το Σώμα αποφάσισε να βρεθεί απέναντι.   
   Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος Ν. Καραπάνος, που στην αρχή ήταν επιφυλακτικός, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να γίνει ενημέρωση από επιστήμονες ώστε και ο κόσμος να σχηματίσει άποψη για το κατά πόσο αυτή η επένδυση είναι βλαπτική για το περιβάλλον, ή όχι.
   Ωστόσο πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή δεν διαπραγματεύεται το περιβάλλον και αν η επένδυση προκαλεί επιβάρυνση δεν θα επιτραπεί η δημιουργία της. Και στην περίπτωση όμως που δεν προκαλεί επιβάρυνση, αλλά η κοινωνία παρόλα αυτά δεν την επιθυμεί, η δημοτική αρχή θα είναι στο πλευρό της.
   Ο κ. Καραπάνος τόνισε επίσης ότι υπάρχουν κάποιοι που γνώριζαν από την αρχή τι πρόκειται να γίνει στο Ευηνοχώρι, αλλά δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση να το αποτρέψουν. Τα βέλη του στράφηκαν εμμέσως πλην σαφώς στην προηγούμενη δημοτική αρχή, παρόλο που οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν από την υπηρεσία δόμησης επί δικής του δημαρχιακής θητείας, δηλαδή το 2016.
   Επίσης γνώριζαν και οι ιδιοκτήτες των κτημάτων που τα παραχώρησαν στους επενδυτές. Ο ίδιος τόνισε ότι ενημερώθηκε πριν από 20 ημέρες και από εκείνη την ώρα αναζητά στοιχεία για το ζήτημα αυτό. Ωστόσο με δική του προτροπή όπως υποστήριξε  πάρθηκαν αποφάσεις στα συμβούλια τόσο της Τοπικής Κοινότητας Ευηνοχωρίου όσο και της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου, που αντιτάσσονται στην επένδυση, τις οποίες στηρίζει απόλυτα.
    Ενημέρωσε το Σώμα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα όπου επιστήμονες από αρμοδίους φορείς θα δώσουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της κοινωνίας σχετικά με το είδος και τη λειτουργία της επένδυσης, ενώ απαντήσεις πρέπει να δοθούν και για την μεθόδευση των εγκρίσεων. Πρόσθεσε δε, ότι οι νομικοί του δήμου εξετάζουν την περίπτωση προσβολής των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων νομικά με προσφυγή στο ΣτΕ.
   Στη συνέχεια το λόγο πήραν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με το Ν. Μουρκούση να κάνει λόγο για ύποπτες εγκρίσεις αδειοδοτήσεων, παρόλο που είναι σύννομες. «Η δουλειά βρωμάει. Αν λαδώσεις τους αρμοδίους παίρνεις άδειες», είπε χαρακτηριστικά, συμφωνώντας ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η προσβολή των περιβαλλοντικών εγκρίσεων.
   Ο Π. Κατσούλης μίλησε για κόκκινη γραμμή, καθώς η πολιτεία ουσιαστικά αγνόησε την αυτοδιοίκηση και δεν ζήτησε τη γνώμη της. Εστίασε σε ένα σημείο που θεωρεί σημαντικό και έχει να κάνει με το ότι οι επενδυτές επέλεξαν το Ευηνοχώρι με το αιτιολογικό ότι θα εξασφαλίζουν πρώτη υλη καύσης που είναι τα υπολείμματα καλλιεργειών και ο ελαιοπυρήνας  από τα ελαιοτριβεία που βρίσκονται κοντά, όπως περιγραφόταν στην αρχική μελέτη.
   Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Κατσούλης είναι αφού έγινε τροποποίηση της μελέτης και η πρώτη ύλη άλλαξε, γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική τοποθεσία στη  μελέτη όπως προβλέπεται; Έτσι λοιπόν πρότεινε να κατατεθεί από το δήμο προσφυγή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για ακύρωση της επένδυσης, ώστε να αποφασίσει το ίδιο το υπουργείο. Να κατατεθεί επίσης αίτημα ανάκλησης των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέας της Αποκεντρωμένης, να προγραμματιστεί μια συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος παρουσία και των βουλευτών και τέλος να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουν οι οικοδομικές εργασίες των μονάδων.
   Μάλιστα με τη βοήθεια του δικηγορικού συλλόγου συντάχθηκε  και ένα προσχέδιο  των προσφυγών που ο πρώην δήμαρχος κατέθεσε στο προεδρείο.
   Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Π. Παπαδόπουλου, που έβαλε μια σειρά ερωτημάτων όπως:
     1. Είναι συμβατή μια τέτοια επένδυση στο Εθνικό Πάρκο και σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας;
     2. Οι συνεχείς τροποποιήσεις της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από βιομάζα σε βιορευστά, καταδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα, ναι ή όχι;
     3. Γιατί αγνοήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο;
     4. Τι είδους οικοδομικές άδειες εξέδωσε ο Δήμος το 2016 στην περιοχή προστασίας;
     5. Ο φορέας διαχείρισης για τη θετική του γνωμοδότηση, έθεσε ως προϋπόθεση, την εκπόνηση δύο επιπλέον μελετών, δηλαδή διασποράς ρύπων και ορνιθολογική μελέτη. Εκπονήθηκαν ναι ή όχι;
   Η πρόταση που κατέθεσε υποστηρίζει ότι πρέπει  να σταματήσει άμεσα η προωθούμενη διαδικασία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει τυχόν ενέργειες και σκόπιμες παραλείψεις συναρμόδιων υπηρεσιών, να ξεκαθαρίσει οριστικά το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής, ως περιοχής απόλυτης προστασίας από τέτοιου είδους “επενδύσεις”, καθότι αρκετές ακόμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περιμένουν τη σειρά τους, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της περιοχής να φέρουν το θέμα προς συζήτηση άμεσα στη Βουλή, ο δήμος να εξαντλήσει κάθε είδους νομικές και θεσμικές ενέργειες που θα κριθούν απαραίτητες.
   Και οι κ.κ. Τέγας και Μαργαρίτης εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ενώ ο κ. Μακρής αρχικά ήταν επιφυλακτικός.
   Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ευηνοχωρίου Ν. Ψεύτης, ο οποίος, εκπροσωπώντας τους κατοίκους, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση όλης της τοπικής κοινωνίας στην επένδυση, τονίζοντας ότι είναι απορίας άξιον πως για τις επενδύσεις αυτές δόθηκαν άδειες μέσα σε προστατευόμενη περιοχή την ίδια ώρα που για να βγει μια άδεια καφετέριας χρειάζονται πολλές διαδικασίες.
   Στη συνέχεια μίλησαν και εκπρόσωποι ομάδων πολιτών που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα εκφράζοντας φυσικά την αντίθεσή τους, τεκμηριώνοντας τη θέση τους με επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι θα προκύψει επιβάρυνση,  παρόλο που οι επενδυτές υποστηρίζουν το αντίθετο.
   Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού Φ. Περγαντής, ο οποίος ενημέρωσε ότι η θετική γνωμοδότηση του Φορέα δόθηκε στο αίτημα για καύση βιομάζας, όπως ανέφερε η πρώτη μελέτη που κατατέθηκε.
   Ο Φορέας ακολουθώντας το νόμο είχε την υποχρέωση να γνωμοδοτήσει θετικά βάσει και του νέου νομικού πλαισίου που ισχύει από το 2010, όμως ποτέ δεν έφθασε στα χέρια του η τροποποιημένη μελέτη που αντί για βιομάζα μετέτρεψε την πρώτη ύλη καύσης σε βιορευστό. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο εντόπισαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι ότι μπορεί να βοηθήσει στο να καταπέσει η απόφαση της Αποκεντρωμένης.   
   Αυτό υποσχέθηκε ότι θα αξιοποιήσει ο δήμαρχος με την ιδιότητά του ως αντιπρόεδρος του Φορέα στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί  άμεσα στο Δ.Σ. και θα συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
   Μιλώντας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Κ. Κούστας, αφού, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επένδυση ενημερώνοντας ότι έχουν γίνει πολλές αιτήσεις για παρόμοιες επενδύσεις στην περιοχή, θεώρησε περίεργο το γεγονός ότι το θέμα πήγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο λίγο μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι υπήρχε κενό λόγω της αλλαγής της περιφερειακής αρχής. Έτσι αναβλήθηκε και έκτοτε δεν συζητήθηκε ποτέ.
   Τις τοποθετήσεις έκλεισε ο δήμαρχος λέγοντας ότι όποια απόφαση και να παρθεί στο δημοτικό συμβούλιο, δεν πρόκειται να ανατρέψει από μόνη της την επένδυση, γι’ αυτό ο δήμος αναζητά δραστικούς τρόπους ακολουθώντας την νομική οδό για προσβολή της απόφασης της Αποκεντρωμένης στηρίζοντας φυσικά τις αποφάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων. «Είμαστε στην κατεύθυνση να την ακυρώσουμε, αλλά θέλουμε να θωρακίσουμε τις κινήσεις μας νομικά», είπε καταλήγοντας.
   Το λόγο πήραν και πολίτες που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Αναλυτικά όλη την συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο του ΑΙΧΜΗtv.
 
 
 
γράφει η ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
 
 
 
 
 
* * * * * * * * * * *
                                                                                                                    

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2015
 
 
ΤΟ ΜΠΟΧΩΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ...
   Τέτοιες ανακοινώσεις και σχόλια απ' τον Τοπικό Τύπο και μάλιστα από εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο νομό μας ("ΑΙΧΜΗ") , μόνο περηφάνεια μπορούν να προκαλέσουν και να σου δώσουν την αίσθηση πως ναι , βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι σ' αυτόν τον τόπο που γεννηθήκαμε...
   Δείχνουν πως το έργο που όλοι μαζί ξεκινήσαμε αναγνωρίζεται πλέον...
Αποδεικνύουν πως ο σπόρος που σπείραμε όλοι μας από κοινού, έχει αρχίσει να φυτρώνει...
   Οι Σύλλογοι του Ευηνοχωρίου έχουν προσφέρει ένα πολύ μεγάλο έργο τα τελευταία 8 χρόνια και συνεχίζουν αυτή τους την πορεία με την ίδια ορμή , τον ίδιο ενθουσιασμό , το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αμείωτη αγάπη σαν να ξεκινούν μόλις τώρα...
   Υπέροχο το ταξίδι όλα αυτά τα χρόνια μέσα σε όμορφα λιμάνια αλλά και αγριεμένες θάλασσες...
Το καράβι όμως είναι γερό σκαρί και το πλήρωμα μονιασμένο , δεν το φοβίζει τίποτε...
   Ρίχνεται στη μάχη με τον ίδιο τρόπο που απολαμβάνει και τα ασφαλή λιμάνια...
     Όμορφο χωριό με περήφανους και φιλόξενους κατοίκους, αξίζουν ακόμη περισσότερα στο Μποχώρι μας , στον τόπο μας... , και πρέπει να διεκδικούμε πάντα τα καλύτερα αλλά και να μην αδιαφορούμε για τίποτε...
   Θέλω να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες και συνταξιδιώτες σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι που γέμισε τις καρδιές μας όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα μονοπάτια της παράδοσης , της προσφοράς και του εθελοντισμού , γιατί αυτοί έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας....
  Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δημοτικές και τοπικές αρχές που συνεργαστήκαμε άψογα για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα για το Ευηνοχώρι μας...
   Τέλος , θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συγχωριανούς μας που πίστεψαν σε εμάς και στήριξαν την κάθε μας προσπάθεια....
   Το όμορφο ταξίδι μας έχει συνέχεια και καλούμε όλους εσας κοντά μας...
 
Σωκράτη και ΑΙΧΜΗ σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια...

 
 

 
 
 
    11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
      ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
   ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                 * * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
 
                    * * * 
      ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
 
                  * * *
     8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
       ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                         * * *
   "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
 
                * * *
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
            ΣΕ
  ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

             * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 
                  *  *  * 
       ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                   * * *
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 
                 * * *
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****