aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
 
Μια εργασία που θεωρώ την χρεωστούσα σε όλους αυτούς τους Μποχωρίτες που υπήρξαν ψάλτες στις εκκλησίες του Ευηνοχωρίου και άφησαν εποχή
με την υπέροχη φωνή τους, αλλά και σε όλους τους συγχωριανούς μας, γιατι στην ιστορία του Ευηνοχωρίου μας όλοι όσοι έχουν περάσει και προσφέρει στον τόπο μας έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι …
   Να ευχαριστήσω τον συγχωριανό μας Τάκη Αθ. Σύρρο για τη μεγάλη του βοήθεια σ’ αυτό το αφιέρωμα που ξεκίνησα πριν λίγα χρόνια και που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, με την παρουσίαση των ιεροψαλτών του Ευηνοχωρίου της τελευταίας 100ετίας…
 Επίσης ένα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στον Πρωτοψάλτη και Μουσικοδιδάσκαλο Γιάννη Ε. Δακαλάκη για την συγγραφή αυτών των βιβλίων που αποτέλεσαν πηγή του αφιερώματος στους Μποχωρίτες ιεροψάλτες...
  Το σημερινό μας αφιέρωμα θα είναι για τον Κωνσταντακόπουλο Γερ. Ιωάννη τον γνωστό σε όλους μας Γάννη του παππά, ο οποίος, θα συμπληρώσω στο παρακάτω βιογραφικό του, υπήρξε και Πρόεδρος της Κοινότητας Ευηνοχωρίου...
 
 
 
 
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 
  Γεννήθηκε στο Ευηνοχώρι στις 31 Ιουλίου 1936 και ήταν γιός πολύτεκνης οικογένειας. Πατέρας του ήταν ο ιερέας του χωριού ο αείμνηστος παπα – Γεράσιμος ο οποίος υπηρέτησε πολλές δεκαετίες ως εφημέριος στον μοναδικό τότε Ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου.
  Μέσα σ’ αυτό το Ορθόδοξο χριστιανικό και αυστηρό περιβάλλον μεγάλωσε και ο Ι. Κωνσταντακόπουλος και η συμμετοχή του στις ιερές ακολουθίες που τελούσε ο ιερέας πατέρας του ήταν πολύ μεγάλη. Αρχικά τον βοηθούσε στο ιερό βήμα και αργότερα ως αναγνώστης στο ιερό αναλόγιο. Την εποχή εκείνη ψάλτης του χωριού ήταν ο καλλίφωνος Λάμπρος Μπεσίρης (μαθητής του Αναστ. Πεπονή).
  Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του καθώς και το 8τάξιο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή). Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σε διάφορες μονάδες ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Μετά την απόλυσή του διορίστηκε υπάλληλος του ΤΟΕΒ Ευηνοχωρίου απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
  Είχε μεγάλη εκτίμηση από την κοινωνία του χωριού του και της γύρω περιοχής για την εξυπηρετική του διάθεση όσον αφορά τα υπηρεσιακά του καθήκοντα αλλά και για την ευγένεια και το ήθος του.
  Συγχρόνως τελεί τους γάμους του παίρνοντας ως σύντροφό του την Κα Αρετή Μπελέκου από μεγάλη γνωστή οικογένεια του Ευηνοχωρίου. Από τότε ακριβώς αρχίζει και η ιεροψαλτική του προσφορά.  Μετά τον θάνατο του Λάμπρου Μπεσίρη τοποθετείται δεξιός ψάλτης στο χωριό τουμε τις πρακτικές ακόμη γνώσεις του και τα καταφέρνει αρκετά καλά, αφού διέθετε μια απ’ τις ωραιότερες και πιο γλυκές φωνές ικανοποιώντας απόλυτα το πυκνό εκκλησίασμα των θεοσεβών και φιλακολούθων συγχωριανών του.
  Η γνωριμία μας χρονολογείται από τα νεανικά μας χρόνια αφού και οι δικές μου ρίζες είναι από το Ευηνοχώρι (πατρίδα της μητέρας μου).
  Το έτος 1979 δίδασκα την Βυζαντινή μουσική σε τμήμα της ΝΕΛΕ που για πρώτη φορά λειτουργούσε στο Μεσολόγγι και στο οποίο φοίτησαν πολλοί που σήμερα κοσμούν τα αναλόγια διαφόρων Ιερών Ναών.  Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος.
  Το έτος 1980 ήταν απ’ τους πρωτεργάτες της σύστασης του Συλλόγου Ιεροψαλτών της περιοχής μας στο Δ.Σ. του οποίου πρόσφερε τις υπηρεσίες του όλα τα χρόνια από διάφορες θέσεις. Συγχρόνως υπήρξε βασικό και μόνιμο στέλεχος της χορωδίας μας που διηύθυνα ο ίδιος και με την οποία δώσαμε δεκάδες συναυλίες σε πόλεις και χωριά του νομού μας και εκτός αυτού. Από τότε ο φίλος και συνάδελφος Γιάννης Κωνσταντακόπουλος κοντά μου τελειοποίησε τις γνώσεις του στη Βυζαντινή μουσική δημιουργώντας συγχρόνως μια σπάνια βιβλιοθήκη μουσικών βιβλίων παλαιών και νέων μελοποιών. Στις οικογενειακές μας συναναστροφές, οι δύο μας θα συζητούσαμε πάντα μουσικά και εκκλησιαστικά θέματα και ασφαλώς …θα ψέλναμε. Η εκκλησιαστική μουσική ήταν το πάθος του, η αγάπη του και τον κράτησε στο αναλόγιο για 50 περίπου χρόνια.
  Ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος σε όλες τις πανηγύρεις των Ιερών Ναών της περιοχής, έδινε το παρών. Σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου και της χορωδίας μας δεν έλλειψε ποτέ. Με τη γνωστή του διάθεση για χιούμορ και όμορφα πειράγματα ήταν για όλους μας περιζήτητος και λίαν αγαπητός.
  Όμως όπως τόσους και τόσους ανθρώπους, τον επισκέφθηκε και αυτόν ¨ο σκόλοπας τη σαρκί¨ που για λίγο διάστημα τον ταλαιπώρησε. Αλλά δεν δείλιασε ούτε στιγμή, αντιμετώπισε με θάρρος και γενναιότητα το πρόβλημά του. Βρέθηκα πολλές φορές κοντά του και ομολογώ πως θαύμασα την πίστη του και την καρτερία του. Είχε πάντα κοντά του, δίπλα του, ένα μουσικό βιβλίο και ένα θρησκευτικό έντυπο. Τον επισκέφθηκαν πολλοί ιερείς και συνάδελφοι ιεροψάλτες και ανάμεσα τους ο τότε Πανοσ/τος Αρχ/της και νυν Σος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς που υπήρξε και πνευματικός του πατέρας. Έφυγε ήσυχα και απλά για την άλλη ζωή, έχοντας πλάι του την οικογένειά του. Είχε πρώτα εξομολογηθεί και είχε μεταλάβει σώμα και αίμα Χριστού.
    Ήταν 25 Ιανουαρίου 2005.
  Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλει στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου στο χωριό του. Πλειάδα ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του αρίστου μουσικού και Α/ψάλτου κ. Ιωάννη Μπελέκου (που τον αντικατέστησε στο αναλόγιο του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους) έψαλε απ’ το αριστερό αναλόγιο ενώ το δεξιό ήταν κενό και κρεμασμένο το ράσο του (ιεροψαλτικό πένθος).  Προέστ ο σημερινός Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς ο οποίος και ομίλησε για το πνευματικό του παιδί. Εκ μέρους του Συλλόγου μας τον αποχαιρέτησα εγώ και καταθέσαμε στεφάνι στη σωρό του. Όλοι οι ιεροψάλτες τον συνοδεύσαμε μέχρι την τελευταία του κατοικία…
 απόσπασμα από "Βυζαντινή Μουσική Σχολή της Αιτωλίας απο
Αρχιδιακόνου Άνθιμου (1837) μέχρι σήμερα"
του Πρωτοψάλτου - Μουσικοδιδασκάλου Ιωάννου Ε. Δακαλάκη
 
ο αείμνηστος παπα Γεράσιμος, που υπηρέτησε για πολλές 10ετίες
στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου Ευηνοχωρίου
 
* * *  
 
 
    11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
      ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
   ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                 * * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
 
                    * * * 
      ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
 
                  * * *
     8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
       ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                         * * *
   "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
 
                * * *
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
            ΣΕ
  ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

             * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 
                  *  *  * 
       ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                   * * *
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 
                 * * *
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****