aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      ΜΠΕΛΕΚΟΣ Χ. ΓΙΑΝΝΗΣ


 

 
 
 
 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
 
 
Με αυτή την ανάρτηση συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος μιας εργασίας που είναι αφιέρωμα στους ιεροψάλτες του Ευηνοχωρίου. Ο πρώτος κύκλος αυτής της εργασίας αφορούσε τους ιεροψάλτες που έχουν φύγει πια απ' τη ζωή έχοντας όμως αφήσει σπουδαία προσφορά στο Ευηνοχώρι μας...
Ο δεύτερος κύκλος αφορά τους εν ζωή Μποχωρίτες ιεροψάλτες... 
Μια εργασία που θεωρώ την χρεωστούσα σε όλους αυτούς τους Μποχωρίτες που υπήρξαν ψάλτες στις εκκλησίες του Ευηνοχωρίου και άφησαν εποχή
με την υπέροχη φωνή τους…
   Να ευχαριστήσω τον συγχωριανό μας Τάκη Αθ. Σύρρο και τον Μουσικοδιδάσκαλο - Πρωτοψάλτη Ιωάννη Ελ. Δακαλάκη για τη μεγάλη τους βοήθεια σ’ αυτό το αφιέρωμα που ξεκίνησα πριν λίγα χρόνια και που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, με την παρουσίαση των ιεροψαλτών του Ευηνοχωρίου την τελευταία 100ετία…
  Το σημερινό μας αφιέρωμα θα είναι για τον Μπελέκο Ιωάννη του Χρήστου...
* * *
     Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω πως ο Γιάννης Μπελέκος ήταν ο Δάσκαλός μου στην τελευταία τάξη του Δημοτικού Σχολείου στο Ευηνοχώρι...
   Υπήρξε ένας Δάσκαλος με αρχές και χαρακτήρα, διόλου σκληρός και αυστηρός απέναντί μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τον κάθε δάσκαλο τον φοβόμαστε και τον τρέμαμε...
   Ο Γιάννης Μπελέκος, ο "Βελάνας" όπως τον ξέρουμε στο χωριό μας, ήταν ιδιαίτερα φιλικός στους μαθητές του, συζητήσιμος και δημοκρατικότατος, και βέβαια κατά του ...ξυλοδαρμού!!!
   Το βαθμολόγιό του ήταν πάντα ανοικτό και αφημένο πάνω στην έδρα και όλα τα παιδιά μπορούσαμε να δούμε όποτε θέλαμε τις αποδόσεις μας...
   Προσπάθησε να μας μάθει εκκλησιαστικούς ύμνους, εν μέρει το κατάφερε μιας και ακόμη μπορώ να θυμηθώ την Δοξολογία και κάποιους ακόμη ύμνους αν και ποτέ δεν ασχολήθηκα με την Βυζαντινή Μουσική..
   Με λίγα λόγια, υπήρξε ένας Δάσκαλος που όλα τα "παιδιά του" τον αγαπήσαμε, τον σεβώμαστε και τον αγαπάμε...
   Ένας Δάσκαλος που ήταν κατά της τιμωρίας των παιδιών με την βέργα...
   Ένας Δάσκαλος που όλα τα "παιδιά του" τον περιμέναμε να φανεί με τον γαλάζιο του "σκαραβαίο"...
   Δάσκαλε σ' ευχαριστούμε....
 
 
 
 
ΜΠΕΛΕΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου
 
   Γεννήθηκε στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου το έτος 1938 καταγόμενος από μεγάλη και ονομαστή αλλά και θρησκευτική οικογένεια του χωριού του.
   Τελείωσε το Δημοτικό και εν συνεχεία το οκτατάξιο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή).
   Επιθυμία των γονέων του ήταν να σπουδάσει δάσκαλος και να γίνει ψάλτης, μάλιστα δε ο πατέρας του συνεχώς μονολογούσε ¨ο Γιαννάκης μου θα γίνει δάσκαλος και ψάλτης¨. (Σ.Σ. Συγκινητικοί πόθοι απλών γονιών που δεν ζήτησαν τιμές, δόξες και αξιώματα για το παιδί τους παρά μόνον να γίνουν άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία).
   Και τις δύο αυτές επιθυμίες τις έκανε πράξη ο αγαπητός μου συνάδελφος Γιάννης. Άλλωστε αγάπησε την ψαλτική τέχνη από πολύ ενωρίς όταν προσερχόταν στο ιερό αναλόγιο όπου τότε έψαλαν εκλεκτοί ιεροψάλτες συγγενικά του πρόσωπα όπως συγγενής του (θείος) ήταν και ο επί πολλές δεκαετίες ιερέας του Ι.Ναού Αγίου Αθανασίου αείμνηστος παπά – Γεράσιμος Κωνσταντακόπουλος.
   Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο εισήχθη στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία απ’ όπου έλαβε το Πτυχίο του δασκάλου (πρώτη επιθυμία του πατέρα του) και δίδαξε σε διάφορα Σχολεία της χώρας δημιουργώντας «καλούς κ’ αγαθούς πολίτες» (Ηρόδοτος).
   Όμως υπήρξε και καλός δέκτης της ψαλτικής τέχνης και χωρίς να επιδιώξει την απόκτηση μουσικών τίτλων, κατέφυγε στους πραγματικά μεγάλους δασκάλους και Α/ψάλτες (Κ. Πανά, Γ. Τσατσαρώνη κλπ) αλλά κυρίως στον συντοπίτη μας αείμνηστο Γ. Καππέ από τους οποίους έλαβε μεγάλες μουσικές γνώσεις.
   Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει «εγώ δεν υπήρξα μουσικολόγος ούτε άριστος μουσικός…» εν τούτοις όμως ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν θέλησε να εισχωρήσει και να ερμηνεύσει τα σωστά διαστήματα της Βυζαντινής Μουσικής και κατασκεύασε έγχορδο όργανο που να αποδίδει τα πολύ μικρά διαστήματα των ήχων. Παράλληλα δε μελετούσε σε βάθος τα έργα παλαιών και νεωτέρων μουσικοδιδασκάλων και ερμηνευτών, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία.
   Όμως εκείνο που τον κατέστησε έναν από τους καλύτερους ιεροψάλτες ήταν η ψαλτική του προσφορά σε πολλά αναλόγια Ιερών Ναών (δεύτερη επιθυμία του πατέρα του) όπως Α. Γεωργίου Αγρινίου, Α. Παρασκευής Πατρών, Α. Γεωργίου Ναυπάκτου, Α. Αναργύρων Αττικής, Α. Νικολάου Αστακού, Α. Δημητρίου Αγρινίου, Α. Νικολάου Αντιρρίου, και Α. Χαραλάμπους του χωριού του μέχρι και σήμερα. Όπου υπηρετούσε άφηνε τις καλύτερες εντυπώσεις χάριν των μουσικών του γνώσεων και της καλλιφωνίας που τον διακρίνει.
   Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το έτος 1988 σε εκδήλωση που οργάνωσε ο παλαιός Σύλλογος «Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών» στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» τιμήθηκαν γνωστοί Α/ψάλτες των Αθηνών για την προσφορά τους και ανάμεσά τους και ο Γιάννης Μπελέκος.
   Ο Ι. Μ. έχει το χάρισμα της μελοποιίας και έχει μελοποιήσει, διασκευάσει πλείστα όσα μαθήματα (Τρισάγια, Δύναμις, Χερουβικά, Λειτουργικούς ύμνους κλπ) πολλά εκ των οποίων μου παρέδωσε και τα οποία διακρίνονται δια την απλότητα και θαυμάσια απόδοσή τους. Τελευταία δε πολλά μαθήματα ανήκοντα στους τέσσερες κύριους ήχους της Βυζαντινής Μουσικής τα εξέδωσε σε έναν δερμάτινο πρώτο τόμο δι’ ιδίαν χρήση και ένα αντίγραφο αυτού μου παρέδωσε τιμητικά. Το έργο του το αφιερώνει «σε όσους μόχθησαν για τη διάδοση και προβολή του μεγαλείου της Εκκλησιαστικής μας Μουσικής».
 
πηγή: "Πανδαισία Υμνωδών" συγγραφέας Ιωάννης Ελ. Δακαλάκης
 
οι φωτογραφίες είναι απ' το προσωπικό αρχείο του Δασκαλάκη Γ. Πάνου
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
      ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
   ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                 * * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
 
                    * * * 
      ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
 
                  * * *
     8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
       ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                         * * *
   "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
 
                * * *
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
            ΣΕ
  ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

             * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 
                  *  *  * 
       ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                   * * *
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 
                 * * *
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****