aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2015
 
  
 
  
 


 
 
 
 

           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      ΕΘΙΜΑ      ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΤΣΑ

 

 
 
 
 
ΕΙΣΟΔΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΤΣΑ)
 
  Είναι η γιορτή της Παναγίας όπου οι γονείς Της οδήγησαν την Παναγία στον Ναό (είσοδος) και την παρέδωσαν στους ιερείς του Ναού.
  Την ημέρα αυτή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στο χωριό μας το Ευηνοχώρι, τα παλαιότερα χρόνια και σήμερα , υπάρχουν και μερικά ήθη και έθιμα όπως τα «πολυσπόρια».
  Λέγοντας «πολυσπόρια » εννοούμε ένα μείγμα από πολλά σπόρια (Πολυσπορίτισσα) , τα οποία τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Η κατσαρόλα αυτή περιέχει συνήθως προϊόντα ντόπια κυρίως. Φασόλια, φακές ρεβίθια. καλαμπόκι, σιτάρι. κουκιά, φάβα, ρύζι, και όποια άλλα όσπρια μπορούσε ο καθένας να βάλει στην κατσαρόλα προσθέτοντας και λίγη ζάχαρη για καλύτερο βράσιμο.
  Η ανομοιογένεια των προς βράση υλικών απαιτούσε αρκετή ώρα , μιας και δεν υπήρχαν τότε οι κατσαρόλες γρήγορου βρασμού «χύτρες», για να βράσουν με αποτέλεσμα να μένουν στη φωτιά αρκετό χρόνο. Αυτό απαιτούσε συνεχή τροφοδοσία της φωτιάς.
  Την βραδιά λοιπόν αυτή γινόταν και το επίσημο άναμμα του τζακιού και για το λόγο αυτό βάζανε να ανάψει η φωτιά πολλών ειδών ξύλα .
  Την άλλη μέρα τα πολυσπόρια είχαν βράσει και σερβίρονταν κανονικά στο μεσημεριανό τραπέζι σαν κυρίως πιάτο.
  Επειδή συνήθως ήταν αρκετά τα πολυσπόρια, οι νοικοκυρές προσέφεραν και στα γειτονικά σπίτια ανταλλάσοντας πιάτα για κάνουν και τη σύγκριση ανάμεσά τους.
 
  η παρακάτω συνταγή και οι φωτογραφίες είναι απ' το βιβλίο "Μποχωρίτικες Συνταγές" που κυκλοφόρησε ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" τον Νοέμβριο 1014 και έγινε ανάρπαστο, παίρνοντας συνταγές και φωτογραφίζοντας μαγειρέματα απ' ευθείας μέσα απ' τις Μποχωρίτικες κουζίνες που μας φιλοξένησαν...
 
ΣΥΝΤΑΓΗ : 

ΥΛΙΚΑ: 1 φλιτζ. τσαγιού σιτάρι, 1 φλιτζ. τσαγιού καλαμπόκι, 1 φλιτζ. τσαγιού φασόλια, 1 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, λάδι, αλάτι, ζάχαρη, κανέλα.

Βάζουμε  τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ σε διαφορετικές λεκάνες με κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν και να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε ένα-ένα είδος τα όσπρια ανάλογα με το χρόνο που χρειάζονται για να βράσουν, ρίχνοντας λάδι και λίγο αλάτι. Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ώσπου να χυλώσουν, σερβίρουμε στα πιάτα βάζοντας  ζάχαρη και κανέλα κατ’ επιλογή.

Το φαγητό αυτό γίνεται στις 21 Νοεμβρίου, γιορτή της Παναγίας της  Πολυσπορίτισσας.
 
 
 
 

 
 
 
 
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
             *  *  *  *
 
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 

           ********
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****