aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ
   
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
    Τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του μας στέλνει ένας Μποχωρίτης που επηρεασμένος απ’ τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου μας , αποφάσισε να ακολουθήσει το δύσκολο αλλά και δημιουργικό επάγγελμα του Σεφ...
   Ο Γιώργος Παπαγιάννης μεγαλωμένος στο Ευηνοχώρι , όπως περήφανα τονίζει , τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε , αρχίζοντας ένα ταξίδι έμπνευσης , δημιουργίας και γνώσης , που δεν σταματά ποτέ…
   Απ’ το ταξίδι στον κόσμο της Μαγειρικής , με έναν ενδιάμεσο σταθμό στις Σπέτσες όπου ζει και εργάζεται σήμερα σε διάφορα μεγάλα ξενοδοχεία και bar-restaurant ως Σεφ , ο καλός μας φίλος Γιώργος (έχοντας εμπειρίες και σε γεύσεις άλλων χωρών) μαζί με τις θερμές ευχές του μας στέλνει και προτάσεις - συμβουλές του για ένα όμορφο γιορταστικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι…..
 
  • Χριστουγεννιάτικη Μηλόπιτα.
Υλικά :   1 ποτήρι του νερού αλεύρι φαρίνα
                2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
                1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
                3 αυγά
                250 γραμ.  ελαιόλαδο
                6 μήλα κομμένα σε φέτες
               1 σφηνάκι κονιάκ κανέλα σε σκόνη
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί και στρώνουμε τις φέτες των μήλων τις πασπαλίζουμε με κανέλα και ραντίζουμε με κονιάκ.  Από πάνω μοιράζουμε τα καρύδια και μισή ποσότητα της ζάχαρης. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη με το ελαιόλαδο , τα αυγά και το αλεύρι μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα..Το απλώνουμε στο ταψί πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα..
       Σερβίρουμε με καρύδια ολόγυρα αν θέλουμε....
 

  • Γαλοπούλα Γεμιστή
 1 γαλοπούλα γύρω 2-3 κιλά.
 Για το άλειμμα:
                           1 φλιτζάνι  τσαγιού φρέσκο βούτυρο
                           1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
                           1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
                           Πιπέρι
                           Γλυκιά πάπρικα
 Για την γέμιση:
                          700 γραμμάρια κιμάς χοιρινός
                          700 γραμμαρια κιμάς μοσχαρίσιος
                          1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
                          2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
                          60 γραμμαρια φρέσκο βούτυρο
                          2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
                          1 φλιτζάνι καφέ ρύζι
                         24 κάστανα καθαρισμένα
                         2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
                         1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρια καβουρδισμένα
                         2 κουτ. σούπας μαύρη σταφίδα
                         1/2 κανέλα τριμμένη
                         1/2 μπαχάρι τριμμένο
                         1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
                          1 κουτ. σούπας ζάχαρη αλάτι φρεσκοτριμμένο  πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Αλατοπιπερόνουμε τη γαλοπούλα μέσα έξω...
 Ετοιμάζουμε τη γέμιση:  Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο ρίχνουμε το λιωμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί και να ανακατευτεί με το κρεμμύδι,  σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι.. ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν καλά με ανοιχτή την κατσαρόλα για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα κάστανα και το κουκουνάρι στο τέλος τον άνηθο. η γέμιση πρέπει να είναι μελωμένη.   
   Γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα και ράβουμε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μη χαθεί ι γέμιση.
 Ετοιμάζουμε το άλειμμα: Ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο σε μπρικάκι μέχρι να λιώσει. το αδειάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε το μέλι, το κόκκινο κρασί, το πιπέρι, και την πάπρικα. χτυπάμε καλά με πιρούνι και αλείφουμε την γαλοπούλα παντού.
 Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει.
 Ψήνουμε για 2 ½ ώρες κατά διαστήματα την αλείφουμε με το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει.. Δεν την κουνάμε και δεν την τρυπάμε με το πιρούνι για να μην χάσει τα υγρά της, και να ψηθεί ομοιόμορφα.  Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ακόμα.
Στο τέλος τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαιράκι για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά.
 
και βέβαια μετά από ένα υπέροχο γεύμα η ημέρα θα τελειώσει μ' ένα χωνευτικό ποτό
δίπλα στο τζάκι...
 
Bacardi On : 
1 μεζούρα μπακάρντι
                        χυμό μισού λεμονιού
                        μισό κουταλάκι γρεναδίνη
Χτυπάμε στο σέικερ με πάγο και το σουρώνομε σε ποτήρι κοκτέιλ
 
Kαλές Γιορτές σε όλους σας....
 
  
 
 
 
 
 
 
 
    11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
      ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
   ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                 * * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
 
                    * * * 
      ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
 
                  * * *
     8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
       ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                         * * *
   "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
 
                * * *
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
            ΣΕ
  ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

             * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 
                  *  *  * 
       ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                   * * *
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 
                 * * *
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****