aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      PAROYSIASI SYLLOGOY "AGIOS IOANNIS" SE MEGARO MOUSIKIS

 

  
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

   Μετά από μηνύματα και προτροπή πολλών φίλων, συνδημοτών και συγχωριανών μας σχετικά με την παρουσίαση της τοποθέτησης του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" και την ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Δασκαλάκη Πάνου, σας παραθέτω την ομιλία αυτή, η οποία έγινε μετά την παρουσίαση των κ.κ. Ολυμπίας Βικάτου (Δρ. Αρχαιολογίας και Προϊσταμένη της ΛΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων) και Νίκου Χατζηδάκη (αρχιτέκτων και εκπονητής μελέτης αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Καλυδώνας).... 
Αρχαία Καλυδώνα…
    Τι περισσότερα μπορεί να πει κανείς απ’ τους ήδη προλαλήσαντες, και ειδήμονες, επ’ αυτού του θέματος….
   Τα μόνα που μπορώ να εκφράσω, είναι το δέος, και συνάμα την ευλογία, που μπορεί να αισθάνεται κάποιος, ζώντας στα ίδια χώματα που βασίλεψε ο Οινέας, που κυνήγησε ο Μελέαγρος, που μοιρολόγησε η Αλθαία, που σαΐτεψε ο Ηρακλής…
   Στα ίδια χώματα που προστάτεψε η Λαφρία Αρτέμιδα, με τον αδελφό της, τον Φοίβο Απόλλωνα…
   Οι δύο Λαογραφικοί – Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Ευηνοχωρίου (ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ), είναι πάντα, κοντά στα δρώμενα του τόπου μας, με αρκετές δράσεις και παρουσιάσεις που κάνουν, και συνεχίζουν να διοργανώνουν, σχετικά με τον ιστορικό αυτόν χώρο της Καλυδώνας.
   Αλλά, και οι συμμετοχές μας στο σωματείο ¨ΔΙΑΖΩΜΑ¨ ως ενεργά μέλη του, θεωρούμε πως είναι αναγκαία σημεία αναφοράς πολιτισμού, τόσο για τον τόπο μας όσο και για εμάς τους ίδιους.
   Η φροντίδα δε, και οι δράσεις του σωματείου αυτού, που έχει ως πρόεδρο τον τέως υπουργό πολιτισμού, και πάντα αεικίνητο Σταύρο Μπένο, για την ανασκαφή και προβολή του αρχαίου θεάτρου, αποτελεί σπουδαίο γεγονός, με ανεκτίμητη αξία για το μέλλον του τόπου μας…
   Έχοντας την τιμή, να εκπροσωπώ, τον Λαογραφικό Σύλλογο Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς, όλων των μελών του, στους παρευρισκομένους απόψε εδώ…
   Ο Σύλλογός μας, εκτός από σειρά εκδηλώσεων και ενημερώσεων,  σχετικά με την σημασία της ύπαρξης της αρχαίας Καλυδώνας, στους ίδιους σχεδόν χώρους που υπάρχει το σημερινό Ευηνοχώρι, έχει προβεί σε πολλές δημιουργίες οπτικοακουστικού υλικού και ντοκιμαντέρ, που αφορούν και την αρχαία ιστορική αυτή πόλη, αλλά και σε δημιουργία εντύπων εκδόσεων και ημερολογίων, με αποκορύφωμα την έκδοση του Ιστορικού και Τουριστικού Οδηγού ¨ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ, η χώρα του Μελέαγρου¨ που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με την διάθεση 5000 και πλέον αντιτύπων, καθώς επίσης και την πρόσκληση και ξενάγηση στους χώρους της, διαφόρων συλλόγων, όπως η Περιηγητική Λέσχη Αθηνών, Ορειβατικοί Σύλλογοι, Σύλλογος Διδασκάλων κλπ….
   Αξίζει δε να αναφερθεί πως, επόμενοι στόχοι του Λαογραφικού Συλλόγου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ είναι η διοργάνωση και η καθιέρωση ως θεσμού, του Καλυδώνιου Μαραθώνιου δρόμου, όπου και καταθέσαμε πρόταση συνδιοργάνωσης στον Πολιτιστικό Σύλλογο ¨ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ¨ η οποία πρόταση έγινε αποδεκτή, έχοντας ως αφετηρία τον χώρο της αρχαίας αυτής πόλης.
   Επίσης, ο Σύλλογός μας δημιουργεί θεατρικό τμήμα έχοντας ως σκοπό την καθιέρωση Εβδομάδας Αρχαίου Θεάτρου με τίτλο ¨Καλυδώνας Μύθοι¨, όπου θα διοργανώνονται παραστάσεις στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, με θεατρικά σχήματα απ’ όλη την Ελλάδα, ώστε σαν υπάρξουν οι δέουσες προοπτικές πλέον, ο χώρος αυτός να αποτελέσει ξανά ενεργό κύτταρο πολιτισμού.
   Ήδη ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και παλιός μου Δάσκαλος Νίκος Κακαϊδής, ο οποίος είναι απόψε μαζί μας, έχει ετοιμάσει σχετικά θεατρικά έργα με τους μύθους της αρχαίας Καλυδώνας και τα έχει θέσει στην διάθεσή μας…
   Επίσης, αξιοσημείωτες είναι η ενέργειες των εκπαιδευτικών των σχολείων του χωριού μας, που φροντίζουν ώστε οι μαθητές τους να έχουν τις γνώσεις για την ιστορία της αρχαίας πόλης, δημιουργώντας διάφορες δράσεις στους εκεί χώρους.
   Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθεί η γενναία και καθοριστική ομόφωνη απόφαση, του Τοπικού Συμβουλίου Ευηνοχωρίου, με Πρόεδρο τον κ. Νίκο Ψεύτη, των Συλλόγων του Ευηνοχωρίου, αλλά και του συνόλου των κατοίκων του χωριού μας, για την παραχώρηση της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων του Διοικητηρίου, στην ΛΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος εργασίας και φύλαξης των ευρημάτων της ιστορικής αυτής πόλης.
  Ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα κοντά σε κάθε δράση που αφορά τον χώρο της αρχαίας Καλυδώνας, και είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, το ενδιαφέρον που έχει δείξει το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της…. 
   Προσωπικά δε, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και ιδιαίτερα τον υπέροχο αυτόν άνθρωπο και εκλεκτό Πρόεδρό του, τον Σταύρο Μπένο, που με τιμά με φιλία χρόνων, κλείνοντας με τα δικά του λόγια :  
Δρόμος προς το στόχο δεν υπάρχει. Τον δρόμο τον χαράζουμε καθώς περπατάμε…
  Σας ευχαριστώ….
 
να ευχαριστήσω το μέλος του Συλλόγου μας Κα Μπελέκου - Κόντου Έφη
για το φωτογραφικό υλικό...
 
 
 
ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
με τον Πρόεδρο του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρο Μπένο
 
απ' την παρουσίαση του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
      ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
   ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                 * * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
 
                    * * * 
      ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
 
                  * * *
     8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
       ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                         * * *
   "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
 
                * * *
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
            ΣΕ
  ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

             * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 
                  *  *  * 
       ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                   * * *
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 
                 * * *
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****